Επιθετικότητα στα παιδιά

 

Η επιθετικότητα είναι ένα στοιχείο που συναντάμε πολλές φορές στα παιδιά αλλά ως ενήλικες δεν το αξιολογούμε πάντα σωστά. Ακούμε συχνά να λέμε: «παιδιά είναι θα χτυπηθούν». Σίγουρα ως παιδιά θα δοκιμάσουν κάθε συμπεριφορά για να δουν τι είναι αποδεκτό και πως πρέπει να φέρονται αλλά πότε αυτή η συμπεριφορά γίνεται επικίνδυνη;

Αρχικά πρέπει να δούμε τι συμβαίνει με το θυμό που βρίσκεται πριν την επιθετικότητα. Ο Θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, που όμως είναι επιφανειακό. Αυτό σημαίνει πως ο θυμός δεν είναι το αυθεντικό συναίσθημα που βιώνουμε, αλλά προϋπάρχει ματαίωση ή φόβος τα οποία εκδηλώνονται ως θυμός.

Πότε όμως ο θυμός εκφράζεται με επιθετικότητα; Η πρώτη εκδήλωση της είναι περίπου στο τέλος του πρώτου έτους του παιδιού όπου γίνεται με αυτοκαταστροφική μορφή. Δηλαδή τα παιδιά σε αυτή την ηλικία αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα οι ανάγκες τους μπορεί να αρχίσουν να τρέμουν έντονα, να χτυπιούνται κυριολεκτικά κάτω ή να παγώνουν και να μένουν ακίνητα. Αυτή η κατάσταση αφορά τη πρώτη εκδήλωση επιθετικότητα από τα παιδιά που σαν αποδέκτη όμως έχουν τους εαυτούς τους. Στο 2ο με 3ο έτος της ηλικίας του η επιθετικότητα αρχίζει να εκδηλώνεται προς τους γονείς και στη συνέχεια και προς συνομηλίκους.

Η επιθετικότητα στα παιδιά παρουσιάζεται συνήθως πριν το φαγητό, πριν τον ύπνο ή σε καταστάσεις έντονου στρες, όπως μπορεί να είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων όπου αλλάζουν οι καθημερινές τους συνήθειες.

Η επιθετικότητα μπορεί να εκφραστεί με 2 τρόπους με ενεργητικό ή παθητικό τρόπο. Ο ενεργητικός τρόπος είναι ο άμεσος όπου το παιδί μπορεί να χτυπήσει κάποιον άλλο ή να σπάσει πράγματα, ενώ ο παθητικός είναι έμμεσος και δεν συνδυάζεται εύκολα με αυτό που τον προκαλεί καθώς το παιδί σε αυτή την περίπτωση μπορεί να κρατάει μούτρα, να αρνείται να φάει ακόμα και πολύ ώρα μετά το ερέθισμα που το θύμωσε. Τα αγόρια παρουσιάζουν συνήθως ενεργητική επιθετικότητα ενώ τα κορίτσια παθητική.

Η εκδήλωση της επιθετικότητας πρέπει να γίνεται αντιληπτή από τους γονείς και να υπάρχει παρέμβαση. Είναι υποχρέωση να μάθουμε στα παιδιά πως δεν χτυπάμε κανέναν όταν θυμώνουμε αλλά και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να χτυπάει. Γιατί μη ξεχνάμε πως αν αφήνουμε το παιδί να μας χτυπάει αυτό που μαθαίνει είναι ότι έτσι εκφράζουμε το θυμό και αυτό περιμένει και δέχεται και από τους άλλους. Ως γονείς δεν σταματάμε ποτέ την επιθετικότητα με δική μας επιθετικότητα. Δεν χτυπάμε ποτέ ένα παιδί για να σταματήσει να χτυπάει. Του μαθαίνουμε απλά ότι αυτό είναι αποδεκτό μόνο να δέχεται το ξύλο και όχι να δίνει ξύλο. Τέλος, ως γονείς έχουμε υποχρέωση να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά προς την υγιή επιθετικότητα, όπου θα είναι ικανά και να εκφράζουν λεκτικά το συναίσθημά τους, και να το διατηρούν έως ότου ηρεμήσουν, και να ξεσπούν σε κάτι που δεν μπορεί να προκαλέσει ζημιά, ενώ πάνω από όλα πρέπει να τα μάθουμε να λένε ότι έχουν θυμώσει, και στη συνέχεια να μπορούν να το συζητούν για να βρουν λύση.

Εγγραφείτε σήμερα κιόλας στο Lipolysis Newsletter

Δηλώστε το email σας, πατήστε το κουμπί «Εγγραφή» και θα λαμβάνεται Newsletter από την Lipolysis με πλούσια θεματολογία από επιστημονικά άρθρα των συνεργατών μας, μικρά μυστικά, οδηγίες και φυσικά μοναδικές προσφορές!

CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση υπάρχει, για την αποφυγεί spammers.
Go to top