Αυτοπεποίθηση

 

Η αυτοπεποίθηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του ψυχισμού μας. Από την ετυμολογία της λέξης αντιλαμβανόμαστε πως σημαίνει η πεποίθηση για τον εαυτό μας. Πως δηλαδή καταλαβαίνουμε ότι είμαστε, τι πιστεύουμε για εμάς, ποια εικόνα εαυτού έχουμε.

Πως χτίζεται; Η αυτοπεποίθηση χτίζεται σταδιακά με τα χρόνια. Η λειτουργία της αρχίζει ασυνείδητα γύρω στην ηλικία των τριών ετών, όπου αρχίζουμε και ξεχωρίζουμε τον εαυτό μας σαν μοναδική και ξεχωριστή οντότητα από τους σημαντικούς άλλους (γονείς-άτομα που μας φροντίζουν κ.α.). Σε αυτή την ηλικία λοιπόν πειραματιζόμαστε στη συμπεριφορά μας σαν παιδιά και ίσως παίρνουμε και τις περισσότερες τιμωρίες για αυτό. Από αυτή την αλληλεπίδραση που έχουμε όμως, δεν μαθαίνουμε απλά τι είναι αποδεκτό και τι όχι, τι καλό και τι κακό, αλλά από τον τρόπο που μας εκπαιδεύουν σε αυτά δημιουργούμε και την πρώτη εικόνα για τον εαυτό μας. Αν για παράδειγμα ακούμε συχνά πόσο άτακτα ή κακά παιδιά είμαστε, αυτή την αίσθηση θα έχουμε και εμείς. Στη συνέχεια της ανάπτυξής μας η αυτοπεποίθηση συνεχίζει να χτίζεται και κατά συνέπεια να ενισχύεται θετικά ή αρνητικά και από άλλους τομείς της ζωής μας. Στο σχολείο ας πούμε, από το πώς αποδίδουμε, αλλά κυρίως από το πώς μας κάνουν οι άλλοι να νιώθουμε για την απόδοσή μας. Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που ενώ είναι πολύ καλοί μαθητές δεν το αναγνωρίζουν και κατακλύζονται από άγχος και από έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους. Οι παρέες και οι φίλοι, ιδιαίτερα κοντά στην εφηβεία, παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Συνηθισμένο είναι να βλέπουμε τους έφηβους να γίνονται ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα και πολλούς να γίνονται μέλη απλά και μόνο γιατί έχουν την ανάγκη να ανήκουν στους συνομηλίκους τους. Πολύ σημαντικό ρόλο στην αυτοπεποίθησή μας παίζει σε αυτή την ηλικία και οι κατακτήσεις μας στο άλλο φύλλο, τα φλερτ και οι σχέσεις που δημιουργούμε.

Αυτά όμως γίνονται μέχρι την ενήλικη ζωή. Στα περισσότερα από αυτά δεν έχουμε και τον τρόπο να τα αλλάξουμε. Είμαστε μικροί, δεν έχουμε ουσιαστικά τον έλεγχο της ζωής μας, και όσο και να προσπαθούμε αν δεν μας βοηθήσουν οι συνθήκες στην εφηβεία ούτε σχέσεις ούτε φιλίες θα έχουμε.

Τι γίνεται στην ενήλικη ζωή ΕΥΤΥΧΩΣ ως ενήλικες έχουμε το κλειδί στα χέρια μας. Σίγουρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε αναμνήσεις ή εμπειρίες αλλά εμείς ορίζουμε τις καινούριες. Ασφαλώς και δεν είναι εύκολο να ανατρέψουμε όσα έχουμε βιώσει και την άποψη που έχουμε δημιουργήσει ήδη για τον εαυτό μας, αλλά μόλις συνειδητοποιήσουμε πως αυτή την εικόνα ουσιαστικά μας την έδωσαν, βλέπουμε πως αξίζει τον κόπο. Αξίζει να δημιουργήσουμε την εικόνα που θέλουμε εμείς για τον εαυτό μας.

Πρώτα από όλα είναι αναγκαίο να μας ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ.Όσα έχουμε ζήσει και έχουμε κάνει είναι δικά μας. Και είναι εξίσου σημαντικά και τα καλά και τα κακά. Ούτως η άλλως τα μεν δεν υφίστανται χωρίς τα δε. Και από εκεί και πέρα είναι η ώρα να αναζητήσουμε πραγματικά τον εαυτό μας. Να δούμε ποια κομμάτια είναι δικά μας και ποια όχι. Ποια θέλουμε και ποια θέλουμε να τα αλλάξουμε. Ποιοι θέλουμε να είμαστε, να γίνουμε. ΟΙ άνθρωποι είμαστε τόσο πολύπλευροι που είναι πολύ άσχημο να προσπαθούμε να γίνουμε όλοι το ίδιο. Κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουμε να κάνουμε αυτή την εσωτερική αναζήτηση μόνοι μας, ενώ άλλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Και όλη αυτή η διαδικασία αξίζει γιατί μας δίνει την αίσθηση ηρεμίας, σταθερότητας και δύναμης που χρειαζόμαστε σαν άνθρωποι για να προχωρήσουμε ευχάριστα.
Και μόλις καταφέρουμε και χτίσουμε τη δική μας αυτό-πεποίθηση μετά δεν μπορεί να μας τη χαλάσει κανείς. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί ως ενήλικες, ούτε να μας χαλάσει αλλά ούτε και να μας φτιάξει την αυτοπεποίθηση. Μπορούν να μας φτιάξουν ή χαλάσουν το κέφι προσωρινά. Αν βλέπουμε πως κάτι μας επηρεάζει περισσότερο, τότε σίγουρα δεν φταίνε αυτοί, αλλά κάπου εμείς δεν έχουμε χτίσει το φρούριό μας. Κανείς δεν έχει περισσότερη δύναμη πάνω μας από τον ίδιο μας τον εαυτό. Η αυτοπεποίθηση λοιπόν, η πεποίθησή μας για τον εαυτό μας, είναι ένα πολύ προσωπικό μας κομμάτι που είναι στο χέρι μας να χτίσουμε.

Εγγραφείτε σήμερα κιόλας στο Lipolysis Newsletter

Δηλώστε το email σας, πατήστε το κουμπί «Εγγραφή» και θα λαμβάνεται Newsletter από την Lipolysis με πλούσια θεματολογία από επιστημονικά άρθρα των συνεργατών μας, μικρά μυστικά, οδηγίες και φυσικά μοναδικές προσφορές!

CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση υπάρχει, για την αποφυγεί spammers.
Go to top